- In het tweede kwartaal van 2022 hebben beursgenoteerde bedrijven recordbedragen aan dividend uitgekeerd.
- Beleggers die zich richten op bedrijven die trouwe dividendbetalers zijn, kunnen zich daarmee verzekeren van een relatief stabiele stroom aan inkomsten.
- Analisten bij vermogensbeheerder Janus Henderson benoemen een aantal sectoren en bedrijven met hoge dividenduitkeringen.
- Lees ook: 4 psychologische fouten die beleggers vaak maken en hoe je structureel beter kunt beleggen
De uitbetalingen van dividenden door beursgenoteerde bedrijven hebben in het tweede kwartaal van dit jaar een nieuw record bereikt, met wereldwijd omgerekend liefst 545 miljard euro aan winstuitkeringen, volgens de Global Dividend Index van de Britse vermogensbeheerder Janus Henderson.
Voor heel 2022 verwacht Janus Henderson, dat omgerekend zo’n 300 miljard euro aan beleggingen onder beheer heeft, een totale winstuitkering van beursgenoteerde bedrijven van omgerekend zo’n 1.560 miljard euro.
Voor beleggers kan het samenstellen van een beleggingsportefeuille met bedrijven die trouwe dividendbetalers zijn, een interessant manier zijn om regelmatig inkomsten te ontvangen uit een aandelenportefeuille. Wie dividenden herbelegt, kan bovendien profiteren van het zogenoemde rente-op-rente effect.
Maar niet alle bedrijven onderscheiden zich met een aantrekkelijk dvidend om aandeelhouders te bekoren. In sommige sectoren zijn dividendbetalingen belangrijker dan in andere.
De beste dividendbetalers
Elke kwartaal maakt Janus Henderson een overzicht van dividendbetalingen van bedrijven en sectoren. In het tweede kwartaal van dit jaar vond de sterkste groei van dividenduitkeringen plaats in continentaal Europa en het Verenigd Koninkrijk, met een stijging van de uitgekeerde bedragen van ongeveer 29 procent in beide gevallen.
Op sectorniveau blinken de oliesector, financiële instellingen en autobedrijven uit als dividendbetalers, volgens Janus Henderson.
Op bedrijfsniveau keerden de volgende beursgenoteerde ondernemingen volgens Janus Henderson het meeste dividend uit.
- Petroleo Brasileiro Petrobras
- Nestlé
- Rio Tinto
- China Mobile
- Mercedes Benz Group
- BNP Paribas
- Ecopetrol
- Allianz
- Microsoft
- Sanofi
Beursstrateeg Ben Lofthouse van Janus Henderson geeft in het dividendrapport aan dat er wereldwijd weliswaar tekenen zijn van groeivertraging, maar dat het op de lange termijn interessant blijft om dividendaandelen in portefeuille te houden.
"De stijging van dividenduitkeringen in de nasleep van de coronacrisis zal in 2023 minder sterk worden. Bovendien is het waarschijnlijk dat de vertraging van de wereldwijde economische groei ook betekent dat we op een piekniveau zitten wat betreft de dividenduitkeringen. Er moet dus rekening gehouden worden met een tragere groei van de dividenduitkeringen", aldus Lofthouse.
De beursstrateeg geeft echter aan dat een groei van dividenduitkeringen met 5 procent tot 6 procent per jaar op de lange termijn mogelijk moet blijven.